İçeriğe geç

Çileklerin Daha Verimli Olması Için Ne Yapmalı

Çileğin bol meyve vermesi için ne yapmalı?

Toprak gereksinimleri: Çilekler genellikle derin, iyi drene edilmiş, yüksek nem tutma kapasitesine sahip topraklarda iyi büyür ve bol ürün verir. En iyi toprak kumlu-killi, tınlı ve iyi drene edilmiş topraklardır. Ayrıca alüvyonlu humuslu tınlı topraklarda da iyi büyür. Kireçli toprağı sevmez, asidik toprak ister. pH 6.

Çilek en çok hangi gübreyi sever?

Çilekler birçok farklı gübre ile desteklenir. Ekimden önce fosforlu gübreler, potasyumlu gübreler ve magnezyumlu gübreler uygulanır. Ekimden sonra azotlu gübreleme yapılmalıdır. Birçok bitki gibi çileklerin de azota ihtiyacı vardır.

İyi çilek nasıl yetiştirilir?

Çilek ekilen alanın güneş ışığı alması önemlidir. Güneş ışığı almayan fideler kavrulmuş ve küçük olacak, yetiştirilen çileklerin kalitesi düşük olacaktır. Evde çilek yetiştirirken bahçede veya balkonda güneşli yerlere yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot bakımından zengin olması çilekleri daha verimli hale getirir.

Çilek fidesi kaç günde bir sulanır?

Genellikle günde bir kez sulamak yeterlidir, ancak sıcak havalarda sulama sıklığı artırılabilir. Çilek bitkilerinin düzenli sulamaya ek olarak güneş ışığına da ihtiyacı vardır. Çileklerin en az 6 saat güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilmesi gerekir.

Çileğin verimini artırmak için ne yapmalı?

Çileklerin yetişmesi için, düşük kireç içeriğine sahip topraklar seçmeniz gerekir. Bunun bir örneği turba toprağıdır. Fideler meyve verdiğinde, toprağı gübrelerle zenginleştirmek veriminizi artıracaktır. Dikimden sonra, toprağın sürekli nemli kaldığından emin olun.

Şeker gübresi çilekte ne işe yarar?

Şeker gübrelerinin bilinen en önemli faydası bitki büyümesi için bir ortam sağlamalarıdır. Şeker gübreleri bitki büyümesini teşvik eden karbonhidratlar ve şekerler içerir. Bu, bitkilerin fotosentez yapma yeteneğini artırır, büyümelerini hızlandırır ve üretkenliklerini artırır.

Çilekte map gübresi ne işe yarar?

Çiçeklenmeden önce uygulandığında, canlı ve eş zamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder ve tane ve meyve oluşumunu artırarak büyük ve dolgun bir ürün elde edilmesini sağlar. Generatif gelişmeyi ve olgunlaşmayı hızlandırarak erken hasadı garanti eder.

Azot ve fosfor hangi gübrede bulunur?

Bileşik gübreler genellikle sırasıyla 1-1-0, 2-1-0, 1-2-0, 1-3-0, 2-2-1 ve 1-1-1 azot, fosfor ve potasyum bileşimleriyle yapılır. Ek olarak, daha karmaşık süper bileşik gübreler yapmak için NPK dışındaki mineraller eklenir. Bu gübreler çinko, demir ve sülfat gibi ek besinler içerir.

Çilekte bakır ne işe yarar?

Bakır eksikliğinde bitkiler mantarların neden olduğu hastalıklara karşı özellikle hassastır. Çileklerin yapraklarının yanmasını önlemek için 15-20 günde bir dekar başına 100 ml bakır uygulayarak kirpik yanmasını önleyebiliriz.

Çilek ne sever?

Nemli, derin, verimli, kumlu-tınlı ve drenajlı topraklarda çilek yetiştirerek yüksek verim elde edilebilir. Alüvyonlu humuslu topraklar da çilekler için ideal bir ortam sağlar. Kireçli topraklar çilek yetiştirmek için uygun değildir. Ayrıca toprağın pH değeri 6 olmalıdır.

Çilek neden küçük olur?

Çok az su meyvenin küçülmesine neden olabilir. Sıcaklık ve kuruluk çilek meyvesini acımsı, yani tatsız yapar. Çilek bitkisinin tozlaşması, meyvenin maksimum boyutuna ulaşmasına bağlıdır. Çilek bitkisi iyi tozlaşmazsa meyve küçük olur.27 Mayıs 2019Çok az su meyvenin küçülmesine neden olabilir. Sıcaklık ve kuruluk çilek meyvesini acımsı, yani tatsız yapar. Çilek bitkisinin tozlaşması, meyvenin maksimum boyutuna ulaşmasına bağlıdır. Çilek bitkisi iyi tozlaşmazsa meyve küçük olur.

Çilek kaç cm ara ile dikilir?

Ortalama 5.000 – 6 dönüm.

1 Fide çilek Ne Kadar Ürün Verir?

Dekara 7.000-8.000 adet fidan dikiliyor. Verimi oldukça düşük. İlk yıl 1-1.

Çilek çiçek açtıktan sonra ne zaman meyve verir?

Çilek çiçekleri kümeler halindedir. Buna modifiye edilmiş sap denebilir. Çilekler için iyi tozlaşma gereklidir. Tozlaşmadan sonra meyve genellikle 30-35 günde olgunlaşır. Çileklerde çiçek gözleri kısa bir günde, kollar ise uzun bir günde gelişir. Bu nedenle çileklerde gün uzunluğu verimlilikle ilişkilidir.

Çilek malç naylonu nasıl olmalı?

Malç naylonu, giderek daha verimli bitkiler elde etmek için kullanılan bir naylon türüdür. 120 ve 130 cm genişliğindedir ve 8-10-12 mikron gibi farklı kalınlıklara sahiptir. Uzunluğu ruloya bağlı olarak değişir ve ortalama 300-400 metre civarındadır.

Çilek meyvesi neden küçük olur?

Çok az su meyvenin küçülmesine neden olabilir. Sıcaklık ve kuruluk çilek meyvesinin acılaşmasına ve dolayısıyla tatsız olmasına neden olur. Çilek bitkisinin tozlaşması, meyvenin maksimum boyutuna ulaşmasına bağlıdır. Çilek bitkisi iyi tozlaşmazsa meyveler küçük olur.27 Mayıs 2019Çok az su meyvenin küçülmesine neden olabilir. Sıcaklık ve kuruluk çilek meyvesinin acılaşmasına ve dolayısıyla tatsız olmasına neden olur. Çilek bitkisinin tozlaşması, meyvenin maksimum boyutuna ulaşmasına bağlıdır. Çilek bitkisi iyi tozlaşmazsa meyveler küçük olur.

7 veren çilek ne zaman meyve verir?

Soğuk kışların yaşandığı bölgelerde bitki genellikle Nisan ayında ekilir. Bu ekim, soğutulmuş fidelerin veya Ocak ve Şubat ayları arasında fidanlıkta alınmayan ve saklanmayan fidelerin kullanılmasını içerir. Bu fideler Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar ve az miktarda meyve verir. Ana ürünleri 1 yıl sonra Haziran ayında ortaya çıkar.

Çilekte kardeşlenme nasıl arttırılır?

Kardeşlenme kısa gün koşullarında gerçekleşir. Bu koşulların uzun sürmesi ve özellikle serin iklim koşullarıyla birleşmesi kardeş sayısını artırır. Ayrıca, kısa ve nötr günlü çeşitlerde kesme baklalar kardeşlenmeyi teşvik eder.

Çilek ne zaman kol atar?

Kısa gün çilekleri uzun günlerde kollar, kısa günlerde ise çiçek tomurcukları geliştirir. Başka bir deyişle, kısa günler çiçek oluşumuna, uzun günler ise çiçek oluşumuna yol açar. Gün-nötr çilekler gün uzunluğundan bağımsız olarak çiçek açtığı ve meyve verdiği için dal oluşumu daha azdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir